NPO biedt gezonde gelijke kansen bij eerste Limburgse GrowWizzKid school – Reuzepas

Door Basisschool Reuzepas in Geleen zet GrowWizzKid voet op Zuid-Limburgse bodem. GrowWizzKid geeft komend schooljaar de lessen om de leerkracht te ontzorgen bij implementatie van deze belangrijke taak voor gedragsverandering binnen gezonde voeding en gezonde leefstijl. Over gelijke kansen gesproken! Ambitie met het programma is om niet alleen de leerlingen maar ook de wijk van een gezonde en duurzame schoolomgeving te laten ‘profiteren’. Gemeente Geleen en Woningbouwvereniging ZoWonen ondersteunen daarbij.

NPO gelden: Voedsel verbindt kansen in vele opzichten

GrowWizzKid heeft samen met de school een implementatietraject opgesteld. Rudy Klaassen van het GrowWizzKid team verzorgt het komende schooljaar voor alle groepen de voornamelijk praktisch ingerichte lessen. Deze ondersteuning is mede mogelijk door de vrijgekomen NPO gelden. Directeur Lily Werner: “We hadden GrowWizzKid al een tijdje in het visier. We vinden dat élk kind recht heeft om te leren over het belang van gezonde leefstijl, gezonde voeding en de herkomst daarvan en de impact op onszelf en onze leefomgeving. Voedseleducatie koppelen we met GrowWizzKid aan taal, rekenen, techniek, duurzaamheid en wereldoriëntatie. We werken vanuit de verwondering van kinderen. We verwachten dat GrowWizzKid daar een grote invloed op heeft. De GrowWizzKid ondersteuning vanuit NPO was het laatste duwtje om te gaan starten.”

Gezonde ambities in school

Basisschool Reuzepas is met GrowWizzKid hard op weg de school gezonder te maken en ambieert Gezonde Basisschool van de Toekomst (GBT) te worden. Het meerjarige GBT-project laat volgens de onderzoekers duidelijk zien dat hoe jonger je begint met het aanleren van een gezonde levenswijze, hoe meer effect het heeft op de langere termijn. Kinderen nemen het gezonde gedrag bovendien mee naar huis, en zorgen op die manier voor gedragsverandering bij de ouders. Vooral de kwetsbaarste gezinnen hebben hier veel baat bij.

Ook de wijk heeft profijt

De gemeente Sittard-Geleen en ZoWonen zien ook belang in de structurele aanpak voor een gezonde en duurzame schoolomgeving. De gemeente en de woningbouwvereniging maakten met een donatie de aanschaf van het lesprogramma voor Reuzepas mede mogelijk. “GrowWizzKid activeert een sociale beweging, die via leerlingen van de school ook gezondheid, duurzaamheid, voedselkennis en innovatie in de hele gemeenschap bevordert. Impact maken doe je samen, we zijn erg blij met de steun van de gemeente en ZoWonen,” zegt Lily Werner. De volgende stap is onder andere samenwerking met CNME De Rollen en IVN om de buitenruimte te vergroenen en verduurzamen met een Tiny Forest en een Voedselbosje. Daarin wordt verbinding gezocht met wijkcentrum Zuidkamer en Tuinen van Zuid, die ook een betere leefomgeving stimuleren.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners