Binnen en buiten telen, een groot verschil!

Maatwerk Moestuinieren zit er weer op!
Niet omdat de moestuin ‘klaar’ is, integendeel! Maar het schooljaar eindigt…
Nooit eerder hadden we géén oogst voor de meivakantie. De leerlingen hebben echt geduld gehad. Gedurende drie maanden beschreven we wekelijks wat de uit te voeren werkzaamheden waren. We experimenteerden met de binnentelers dit jaar aanvullend met het kweken van kruiden, aardbeien en bloemen. En we proefden deze 🌸! De scholen metbinnenteeltsysteem hebben goed kunnen ervaren wat de verschillen zijn met buitenteelt. De spinazieteelt buiten 🙄 bijvoorbeeld duurde DUBBEL zolang als binnen, waar de oogst wél zoals gepland voor de meivakantie was! Het nut en de noodzaak van innovatie en hightech werd duidelijk. Want willen we iedereen jaarrond van een gezonde maaltijd kunnen voorzien, zullen we stappen moeten zetten!

The best of both worlds
Uiteindelijk was er ook buiten een goede oogst van onder andere een minikropje sla, spinazie, radijs, snijbiet en wortel. En zelfs de aardappels zijn al geoogst. We maakten gebruik van ‘the best of both worlds’. Buiten is goed te ervaren wat weersinvloeden betekenen. Kou, sneeuw, storm, teveel water en vaak ook te weinig, we kregen er allemaal mee te maken! En wat doe je met beestjes, zoals wortelvlieg, slakken en luizen? Wat doen zij met de groei en het oogstresultaat? Ook het nut van insecten kwam aan het licht. En rekenen en taal. Recepten zoeken, bedenken. Een logboek bijhouden. En natuurlijk je oogst proeven en opeten.

Door met het ‘Smaakt naar meer’-Menu
De leerlingen hebben het wel ontdekt: Kweken van groenten is meer dan alleen zaaien en oogsten. We zijn trots op de leerlingen en begeleiders. En bedanken 🙏 hierbij de partners die mede de kweekmaterialen verzorgden: Florensis InternationalRijk ZwaanBVB SubstratesMeijer PotatoKoppert Cress en Schneider Youngplants.
Scholen die de smaak 😋 te pakken hebben en planbaar willen kweken en jaarrond aan de slag willen met GrowWizzKid als structureel lesprogramma, nodigen we uit om contact met ons op te nemen. Dan gaan we samen zorgen voor een passend implementatietraject in het nieuwe schooljaar. We hebben bovendien een ‘Smaakt naar meer’ introductiepakket, wat ook goed uit te voeren is via de Jong Leren Eten stimuleringsbijdrage.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners