GrowWizzKid ervaring in (V)SO: Jeroen Berghuis – De Bolster Voorst

Het GrowWizzKid team onderhoudt nauw contact met ‘onze’ scholen. We horen vaak direct feedback over hoe leerkrachten én leerlingen de GrowWizzKid-methode ervaren. Ook al is het gros van de reacties super positief, we maakten niet eerder mee dat er een heuse referentie door een school wordt geschreven. VSO-instructeur Jeroen Berghuis stuurde onderstaand bericht naar de redactie van Gezonde School. Jeroen werkt op de Bolster in Voorst (Gld). Hij deelt graag hoe hij en zijn leerlingen GrowWizzKid beleven.

REFERENTIE

“Beste collega’s uit het SO,   

Graag stel ik mijzelf even kort voor. Ik ben Jeroen Berghuis en werk alweer bijna 11 jaar in het Cluster 4 onderwijs.   

Ruim drie jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met GrowWizzkid en ben ik met deze interessante methode gestart op VSO het Hoenderloo College (Cluster 4). Inmiddels werk ik hier ook mee op De Bolster in Voorst in Gelderland, ook weer Cluster 4.   

De afgelopen jaren hebben mijn leerlingen in het binnenteeltsyteem GrowWizzKid verschillende groentes, fruitsoorten en kruiden geteeld. Door de structurele teeltmogelijkheid heb je door het jaar heen verschillende oogstmomenten. In Hoenderloo verplaatsten wij de planten in het voorjaar naar de moestuin op de schoolboerderij. Zodoende hebben leerlingen nog sneller resultaat en leren ze de verschillende teelttechnieken die toegepast kunnen worden.   

GrowWizzKid leidt tot bewustwording van een gezondere leefstijl van leerlingen door praktisch en ervaringsgericht te werken. Zeer zeker onze doelgroep! Leerlingen leren veel meer op deze manier, dan wanneer ze uit een boekje leren.  Ze zijn zélf verantwoordelijk voor de groei van hun plantje. Het stimuleert onderzoekend gedrag en ook nieuwsgierigheid naar smaken/smaakbeleving. Het smaakt steeds weer naar meer!   

De ervaringsgerichte leermethode wekt meer nieuwsgierigheid op. Leerlingen vinden het geweldig om uit een zaadje hun eigen groente-, kruiden en/of fruitplantje te zien groeien. Vorig schooljaar bijvoorbeeld kwam een leerling op school met een zaadje uit een paprika, nadat hij de avond ervoor moest koken op zijn leefgroep. Hij vroeg of hij deze in de GrowWizzKid mocht laten groeien. Uiteindelijk lukte het hem zelfs om een paprikaplant te kweken!   

Op De Bolster integreren we GrowWizzKid in andere schoolvakken, zoals natuur en techniek en rekenen. Het maken van een groeidiagram en het bedenken van gezonde recepten met de eigen gekweekte groentes vormen zo onderdeel van bijvoorbeeld de rekenlessen. Ook verwerken we zelfgekweekte groentes in de kook/bereidingslessen bij het vak consumptief; ‘van zaadje tot op je bord’!  Zo is gezonde voeding van begin tot het eind een onderdeel van de schoolervaring.  

Mijn advies aan andere scholen is: bekijk eens of het mogelijk is om een GrowWizzKid in jullie school aan te schaffen. Het voegt zoveel toe, omdat leerlingen ontdekkend kunnen leren en het is een toevoeging voor verschillende schoolvakken.   

Tot slot… de medewerkers van GrowWizzKid zijn erg proactief om een maatwerktraject specifiek voor jullie doelgroep te ontwikkelen, maar ook indien gewenst bij te stellen en dus door te ontwikkelen! GrowWizzKid blijft in beweging en speelt tevens in op maatschappelijke en vernieuwende ontwikkelingen! 

Vriendelijke groet, Jeroen Berghuis

Is door Jeroens verhaal jouw interesse gegroeid? Kijk verder rond op de website, volg een gratis webinar  of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Klik dan hier.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners