Gezonde lunches in theorie én in de praktijk bij IKC Het Kristal uit Dordrecht!

De eerste editie van de Nationale Groente- en Fruitdag, 14 oktober, was een succes. Het inspireerde miljoenen mensen om met groente en fruit aan de slag te gaan. Ook paste de dag als vanzelfsprekend prima in ons straatje! Bovendien bood het een uitgelezen kans om te laten zien wat wij belangrijk vinden als het om kinderen, gezonde voeding en onderwijs gaat. Zo kwam het dat IKC Het Kristal uit Dordrecht het middelpunt werd van onze gezonde en duurzame visie. Vorige week werden zij zo verrast met 200 gratis gezonde lunches.

Lekker samen eten is gezellig!

Het Kristal werkt al langer met de methode GrowWizzKid en brengt door de gezonde schoollunch de theorie ook in de praktijk! Naast het structureel onderwijzen van voeding in combinatie met duurzaamheid, natuur en techniek, vinden zij het ook belangrijk dat de omgeving meegroeit. Een mooi voorbeeld hiervan is een aansprekende lunchruimte of kantine creeëren met gezonde lunchmogelijkheden. Of juist zoals bij het Kristal, door de GrowWizzKid in de lunchruimte plaatsen. Leerlingen ervaren zo dat gezond eten wel heel dichtbij komt. Zo wordt gezonde voeding laagdrempeliger. En na de gezonde lunchervaring weten leerlingen: het is ook lekker én gezellig! De leerlingen genoten van de gezonde lunches, de lol spatte ervan af.

Meer dan kennis alleen

Gezonde keuzes maken is meer dan alleen de kennis hiervoor bezitten. De gezonde lunch op school is een verlengstuk van hoe wij de volgende generaties zien, mét de juiste kennis, maar ook met de bijbehorende vaardigheden. Zo wordt kennis toepasbaar. Dit terug laten komen in de omgeving, is de volgende stap. Dit is alleen mogelijk in samenwerking met overheid, bedrijfsleven en het onderwijs zelf. De verbinding die nodig was om de lunch voor Het Kristal mogelijk te maken, liep tussen verschillende schakels zoals glastuinbouwer Rob Baan van Koppert Cress en cateraars. Deze gezonde schoollunch toont zo ook de kracht van samenwerking en groei. Het praktische onderwijs van GrowWizzKid leert leerlingen over (de herkomst) van voeding. Door het in de praktijk terug te brengen, hebben we echt een voorbeeld kunnen stellen. Practise what you teach!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners

GrowWizzKid is vindbaar op