Een duurzaam en innovatief ‘lampje’

Bij Dongemond leerlingen is een duurzaaminnovatielampje’ gaan branden.

Wat is duurzaam? Wat is innovatie? Voor de brugklasleerlingen van het Dongemond College in Raamsdonksveer waren dat best lastige vragen met nieuwe begrippen. Tot de GrowWizzKid gastlessen van deze week. Want wat heeft GrowWizzKid nou met deze thema’s te maken?  

Zonnepanelen en elektrische auto’s, die producten kenden ze.  Waaróze bestaan was bij de meesten ook al duidelijk. De link naar het onbekende woord innovatie in relatie tot de noodzaak ervan om de leefbaarheid op de aarde te verbeteren, die was er veelal niet.  

Volgens de meerderheid van de leerlingen is de bus net zo’n schoon vervoermiddel als de tram en zijn bruine eieren net zo duurzaam als witte. Efficiënte landbouw hebben we met name nodig om zo weinig mogelijk mensen aan het werk te hebben en sla uit een kas is meer belastend voor het milieu dan sla van het land. Vanaf deze week weten de leerlingen dat dat allemaal niét persé zo is. 

De 17 Duurzame  Ontwikkelingsdoelen  zijn er niet alleen om bewustwording te creëren omtrent CO2-uitstootafvalscheiding of voedselverspillingDaarom leerden leerlingen ook over de noodzaak van innovatie ter bestrijding van armoede, voorzieningen voor duurzame energie, goede gezondheid en verbeteren van de biodiversiteit. Net als recht op goed onderwijs en gelijke rechten voor mannen en vrouwen. 

Er gingen steeds meer lampjes boven hoofden brandenmeer interessante vragen kwamen op. Relaties tussen duurzaamheid, innovatie en het bestaan van GrowWizzKid werden daarna snel gelegd. De leerlingen van VMBO-Havo-VWO gaan binnen het Technasium aan de slag met een mooi O&O project “ontwerp een nieuw voedingsproduct” dat al deze begrippen in zich heeft. Via GrowWizzKid stimuleren we de ontwikkeling van vaardigheden als samenwerken, en onderzoekend en kritisch denken over nieuwe manieren van telen en voedselproductie. De komende maanden zullen de leerlingen van het Dongemond College de prikkels van de nieuw geleerde begrippen in hun project meenemen en hopelijk nooit meer vergetenWant dat is onze missie, Nederlandse leerlingen zijn de gezondste en meest innovatieve leerlingen van de wereld, in staat om duurzamere keuzes te maken voor hun toekomst. 

Wil je ook een GrowWizzKid gastles? Stuur een mail naar info@growwizzkid.nl met je wensen. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners

GrowWizzKid is vindbaar op