Basisschool Puur Sang – Mierlo

Susanne Meuwissen – iCoach Stichting Eenbes en GrowWizzKid coördinator vertelt:

“Groei en ontwikkeling is een mooie missie voor het onderwijs. Niet alleen de kinderen maar ook de leerkrachten blijven steeds in ontwikkeling. Zo wilden we op BS Puur Sang in Mierlo verder met de ontwikkelingen die we al ingezet hadden.

Is het een zonnebank? Een stapelbed?!

Zo werken wij al enkele jaren met de methode DaVinci en ontwikkelen ons momenteel richting het zijn van een echte Brainport-school. Hierin vinden we heel veel raakvlakken met onze eigen visie op ontwikkeling.

Op onze weg kwam GrowWizzKid voorbij. (Over groei en ontwikkeling gesproken 😉) Waar de interesse eerst gewekt werd door het eigenzinnige en imposante apparaat met het roze licht, ging ons enthousiasme de diepte in toen we de mogelijkheden zagen om dit teeltsysteem in te zetten.

Wij willen ons verder ontwikkelen in relatie en samenwerking met de omgeving. Daarbij zien we de natuur om ons heen en ook de bedrijvigheid in onze regio. Hiermee willen we ook een ontwerpende en onderzoekende houding stimuleren. En, zoals de Brainport visie hierop nog aanvult, een ondernemende instelling. Een leerproces voor onze leerlingen en leerkrachten. En wat is dan mooier om te kunnen starten vanuit verwondering en enthousiasme! Dat de GrowWizzKid al een programmalijn uitgeschreven heeft met de koppeling aan de DaVinci methode, is voor ons een mooie aanvulling.

Plannen werden bedacht en voorbereidingen getroffen. Groepjes uit groep 7 bouwden in het geheim de GWK op. Dit deden ze samen met een techniekdocent en was op zichzelf al een mooi proces. Leerkrachten verdiepten zich in een eerste onderzoekend & ontwerpend leren project, veelal met tuinkers. Uiteindelijk werden alle kinderen uitgenodigd voor de grootse opening van onze projectweken met als thema; Puur Sang bruist van energie!

Op het podium verschenen twee vreemde snuiters en daar stond ook een groot, roze, lichtgevend ‘ding’ met een doek erover. De onthulling werd een feest en kinderen raakten net zo enthousiast! De dagen erna vonden verschillende zaadjes hun weg naar de GrowWizzKid en ging iedereen aan de slag met zaaien en experimenteren. Wij zagen onder andere de wonderen van de smakelijke tuinkers 😊

Jammer genoeg deed na een week het COVID-19 virus onze deuren dicht en moesten wij de school sluiten met een gevulde GrowWizzKid. Zaadjes en stekjes gingen nog mee naar huis maar alles liep anders dan verwacht.

En toch… het zaadje was geplant! Nu staan we bij de start van dit nieuwe schooljaar klaar om de GrowWizzKid in te zetten bij onze thematische methode DaVinci. Tarwegras kweken om te ontdekken hoe de Egyptenaren dit gebruikten, eikels planten in de herfst, verschil proeven tussen pesto van spinazie of basilicum. Er zijn bovendien plannen om een stukje schooltuin aan te leggen en we merken dat we zelf ook gegroeid zijn in denken en handelen. Alle hulp en tips die we in contact met GrowWizzKid steeds mogen ontvangen helpt daar zeker aan mee.

Waar groei klein begint en ondergronds eerst onzichtbaar is, wordt het nu zelfs tastbaar en hebben we binnenkort weer een volle GrowWizzKid om uit te oogsten!”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners

GrowWizzKid is vindbaar op