Bezoek aan Wellant Linneaus: best practices delen voor de beste ‘oogst’

De relatie met GrowWizzKid scholen gaat verder dan ‘een zaadje planten’. We blijven erbij totdat je succes oogst. Collega Erwin Visee bezocht Wellant vmbo Linneaus in Amsterdam en wisselde ervaringen uit met met Jacoline van Duijvenbode, bevlogen docent Groen, Bloem, Techniek + Beeldende Vorming.

Het groen hangt haast met de benen buiten
Op de school in het Amsterdamse Watergraafsmeer staat de GrowWizzKid bomvol!

Hij wordt nu gebruikt voor voorzaaien van allerlei kruiden als salie, venkel en koriander. Ook biet, tomaat, rucola en spinazie zijn aan het kiemen onder het roze licht. De pootaardappels van het Maatwerk Moestuinieren-programma van GrowWizzKid zijn buiten in zelfgemaakte aardappelzakken gepoot. Het programma leert leerlingen over de verschillen tussen binnen- en buitenteelt. Nog even en meer groenten kunnen naar buiten. Telen in de waterteeltbakken is de volgende stap.

Verschillende manieren van werken
Sommige scholen volgen de jaarplanning van het GrowWizzkid lesprogramma, andere experimenteren er op los. Op Wellant Linneaus zit het daar ergens tussenin. Er wordt door leerlingen van VMBO, PrO en de PrO kansklas tegelijk gekweekt in GrowWizzKid. Bij de PrO leerlingen wordt met name ingezet op het aanleren van vaardigheden. Jacoline gebruikt op dit moment de lessen over de herkomst van voeding. “Eén van mijn ambities is een sterkere verbinding met mijn collega’s van Food en Dier en op termijn ook verbinding met de schoolkantine. Daarvoor zijn al kapstoklessen en projecten voor in de GrowWizzKid leeromgeving aanwezig. Een andere wens is het betrekken van de wijk. Erwin vertelde Jacoline over het buitenschoolse “Theeproject” wat GrowWizzKid in samenwerking met de Utrechtse welzijnsorganisatie DOCK heeft opgezet. “Dat is een voorbeeld dat ik in gedachten houd.”

Externe stage of arbeidstraining voor praktijkschool leerlingen
Leerlingen van de praktijkschool volgen in het tweede jaar een ‘interne stage’ in Groen. In die periode verzorgen ze planten in school, runnen de plantenwinkel en kringloopwinkel. Daar hoort deels ook de verzorging van de GrowWizzKid bij. De school wil graag een extern netwerk waar leerlingen stage kunnen lopen of arbeidstraining kunnen volgen. Ook hierbij voorziet Erwin de school van tips en gaan we lijntjes uitzetten voor verbinding in ons uitgebreide bedrijvennetwerk. Jacoline ziet haar leerlingen gemiddeld 2 uur per week. Door een vakoverstijgend programma aan te bieden komen leerlingen meer in aanraking met GrowWizzKid en leren daardoor beter verbanden zien. Daaraan wordt nu gewerkt.

Wil je ook dat GrowWizzKid een betekenisvolle rol krijgt in jouw school? Neem contact met ons op info@growwizzkid.nl

Wellant Linneaus moestuin 2 Wellant Linneaus zelfgemaakte aardappelzakken voor Maatwerk Moestuinieren

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners