Excursiedag: ‘Dit is toffer dan de efteling!’

Een rollercoaster van indrukken
Wie niet gelooft dat brugklasleerlingen dát zeggen, is nog niet met GrowWizzKid op excursie geweest. De Lek en Linge-dag van een aantal eerste klassen van het vmbo van Lek en Linge Culemborg was een rollercoaster van indrukken. Eerst bij een traditionele sla-kweker en daarna volgde het Experience Center met hypermoderne distributiecentrum van Van Gelder Groente en Fruit.

Leren buiten de klas
Een bus vol met leerlingen vertrok onlangs naar Barendrecht en Ridderkerk. Een aantal keren per jaar organiseert de school de Lek en Linge-dag: leerlingen gaan eropuit, om te leren buiten de klas. Een echte excursie dus.
Tijdens een jaargesprek met GrowWizzKid vernam de school over de mogelijkheden van gastlessen en excursies. Michèle Lamberts is docent van de huiskamerklas voor leerlingen die op basis- en kaderniveau extra ondersteuning nodig hebben. Ze was meteen enthousiast en de datum werd geprikt.
De excursie werd nog betekenisvoller door de voorbereiding. Voorafgaand aan de excursie is op school gewerkt aan het GrowWizzKid-project ‘Sla-productie’.

Project ‘Sla-productie’ leidt tot succesvolle verkoop
Leerlingen namen een groot onderdeel van de voedselketen onder de loep. Ze werden zelf producent van voedsel. Er is gekozen om de verschillende stappen van het innovatieve waterteeltproces van sla in het binnenteeltsysteem te doorlopen: zaaien, verzorgen, oogsten, proeven. Zo werd een heerlijke slapesto voor op een tosti gemaakt.
Tijdens het project ontstonden vakoverstijgende onderwerpen. Bijvoorbeeld: Hoe vermarkt je je gekweekte sla nu? Leerlingen maakten een verkoopposter en verkochten hun sla in de ecologische wijk Lanxmeer. En dat bleek succesvol, met de opbrengst kan de klas gaan bowlen.

Werken op je knieën versus robotarmen
De excursie op de Lek en Linge-dag werd de afsluiting van het project. Leerlingen bereidden goede vragen voor de sla-kweker voor. Hij legde alles enthousiast uit. In zijn bedrijf wordt nog traditioneel en arbeidsintensief gewerkt: op de knieën, zelf snijden en zelf verpakken. Leerlingen kregen sla mee.
De leerlingen vervolgden hun excursie bij Van Gelder Groente en Fruit in Ridderkerk. De bus werd geparkeerd aan de kant van de laad- en losdocks. Precies zoals de sla de voedselketen zou vervolgen.
Bij toerbeurt volgden de leerlingen een workshop wraps maken en een rondleiding door het hypermoderne productie- en distributiecentrum. De meegebrachte sla had daarin natuurlijk een hoofdrol.
In de demokeuken waar de wraps onder leiding van Kookschool De Groene Pollepel werden bereid, zagen de leerlingen de gigantische vertical farm waar Van Gelder zelf sla en kruiden kweekt voor het Experience Center.
Tijdens de rondleiding door het productie- en distributiekanaal kregen de leerlingen de opdracht foto’s maken om verschillende beroepen en vaardigheden vast te leggen. De leerlingen en docenten waren zo overweldigd door wat ze zagen, dat dat onderdeel op school is nabesproken.

Basilicum staat al op water
De dag is afgesloten met een vragenrondje. De kinderen bleken onder de indruk van de verschillen in productieprocessen en technologie, ‘vliegende’ kistjes en een heuse robotarm. “Dit was toffer dan de Efteling!” zei een leerling. “Een rollercoaster van indrukken, waarmee we vol inspiratie een mooi vervolg maken voor een nieuw GrowWizzKid-project”, vertelde docent Lamberts. Inmiddels heeft een aantal leerlingen de volgende sla-teelt alweer opgezet en kan een ander groepje zelfstandig de waterbakken vullen met voeding. De basilicum staat al op water, klaar voor verkoop!

Meer weten over een maatwerkexcursie voor jouw leerlingen? Stuur een mail naar info@growwizzkid.nl. We nemen snel contact met je op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners