De Willibrordusschool brengt zelf gekweekte gewassen naar woonzorgcentrum De Aa

BREUKELEN > Kinderen hebben weinig kennis over de herkomst van voeding en de positieve invloed die het kan hebben op je gezondheid. “Wij vinden het belangrijk om onze leerlingen meer bewust te maken van de herkomst, de groei en de bereiding, door ze uit te dagen zelf te experimenteren en te ontdekken.”

Voor het aanleren van voedselvaardigheden hebben we gekozen voor het concept GrowWizzKid. Het actuele digitale lesconcept en het ‘meerlaagsbinnenteeltsysteem’ sluit aan bij de belevingswereld van onze leerlingen. Ook wordt het telen in onze moestuin betrokken in het (leer)proces.

Het systeem heeft de afmeting van een grote kast, heeft vier aparte in hoogte verstelbare teeltlagen, heeft een futuristische uitstraling en is direct zichtbaar bij binnenkomst. Het jaarrond wordt er geëxperimenteerd met verschillende teelttechnieken: in aarde of in water.

“Leerlingen ervaren zelf welke elementen van invloed zijn voor optimale en gezonde groei van de gewassen. Ze gaan op onderzoek, overleggen met elkaar en bedenken oplossingen. Het is mooi om te zien hoe de nieuwsgierigheid en creativiteit wordt gestimuleerd.”

Leerlingen bouwen zelf het systeem en krijgen te maken met de technische en mechanische principes. Het cyclisch systeem van zaaien, oogsten en consumeren, onafhankelijk van weersomstandigheden, maakt het van dichtbij leren mogelijk. Door het op deze manier integreren van techniek en natuur creëren wij onderwijs dat boeiend en betekenisvol is.

Vrijdag 28 juni gaat een groep leerlingen op bezoek bij woonzorgcentrum De Aa in Breukelen. Samen met de bewoners gaan de leerlingen de groente en fruit verwerken tot een lekkere salade.

lees hier het artikel

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners