Kinderen geven ontwikkelaars van GrowWizzKid systeem inzicht

Geef zes basisscholieren een handleiding, gereedschap en een ‘bouwpakket’ GrowWizzKid teeltsysteem. Observeer en luister naar ze. Het resultaat? Dynamiek, interessante vraagstukken, fantastische feedback over hoe je een handleiding nog duidelijker en vooral makkelijker kan maken. En heel fijn, ze zijn vooral enthousiast om aan de slag te gaan met het jaarrond meerlaags-teeltsysteem: zaaien, observeren, meten en vooral veel weten! Om te leren gezond te leven en eten maar ook over welke techniek waar voor dient.

dsc_0128

Vaardigheden voor gezond leven
GrowWizzKid is hét totaalconcept voor basisscholen dat ingaat op voedselvaardigheid. Het is het centrale punt waarin Natuur en Techniek vakken tot leven komen door middel van diverse teelten van planten. De focus ligt op het aanleren van vaardigheden. Vaardigheden die nodig zijn om gezond te kunnen functioneren in en om bij te dragen aan de kennissamenleving. GrowWizzKid is een actuele digitale lesmethode die kinderen van zaadje tot oogst leert hoe groenten groeien. Het gaat in op wereldvoedselproblematiek en kinderen leert waarom je gezond moet eten.

Experimenteren is praktisch leren
Bij de tekenaar en producent van het systeem, firma Metazet in Wateringen, kregen de basisscholieren de handleiding om het indoor kweeksysteem met LEDverlichting in elkaar te zetten. Het is een voorbeeld van hoe de lesmethode GrowWizzKid werkt. Aan de hand van het groeiproces van planten leren kinderen natuurkundige verschijnselen te begrijpen en dsc_0161te onderzoeken.

Door te experimenteren met verschillende teeltmethodes, van moestuin tot hightechteelt, ontdekken ze toepassingen van techniek, ook bij eigen voedselproductie. Het biedt situaties aan in de context van hedendaagse maatschappelijke problematiek.

Nieuw prototype
Het door de kinderen in elkaar gezette nieuwe kweeksysteem is een verbetering van het eerste prototype van GrowWizzKid dat als onderdeel van een pilotproject al bij enkele scholen heeftHet opbouwen van het nieuwe kweeksysteem draagt meteen bij aan dynamiek, beleving en ervaring met techniek. gestaan. Kinderen en leerkrachten gaven feedback op de aangeboden digitale leerstof. Naast alle verwerkingen die aan bod komen tijdens de teeltprocessen, heeft het bouwpakket nu ook de techniek een extra dimensie gegeven die GrowWizzKid waardig genoemd kan worden.
Onder andere basisschool Het Pluspunt in Oud-Beijerland deed mee aan het pilotproject. Leerkracht Louise de Pauw: “Je stopt een zaadje in de grond en na twee dagen zie je al blaadjes opkomen. Dat is een geweldige ervaring! GrowWizzKid heeft dynamiek aan de groep toegevoegd waar ik nooit op had gerekend.” Juist het bouwpakket component zal nog meer bijdragen aan deze beleving, ervaring en dynamiek.

dsc_0214

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Partners

GrowWizzKid is vindbaar op